
Tämän on hyvä linjaus Jyväkylästä, mutta valitettavasti näillä Kokoomuksen puoluekokous-
päätöksillä ei taida olla juuri mitään käytännön merkitystä.
Jos uskonnonopetuksesta oikeasti kehitetään yleissivistävä aine kaikille oppilaille, ei vain alaviistoon "vieraita uskontoja" listaava eloton ja vieraannuttava oppiläksy, on se suorastaan valtava mahdollisuus valottaa syitä, miksi missä kulttuurissa on minkinlaista oppia, etiikkaa ja filosofiaa, ontologiaa kulloinkin ollut.
Suinkaan, eikä useinkaan uskontoa ole kapseloitu muusta elämäntodellisuudesta ja henkisyydestä erilliseksi "hengellisyydeksi", jossa meillä puhutaan lähinnä taivaallisista perhejärjestelyistä, kun yksinhuotalajaisän poika aloittelee omaa uraansa.
Koraanissa sanotaan aivan selkeästi, että Jumalalla ei ole perhettä, samoin Talmudissa. Mutta varhainen arabismi on lähempänä Spinozan Jumalaa. Ja on myös näkemyksiä että Spinozan kirkkaan filosofian perusta on 900-luvun Bagdadin koulussa. Ajalta kun Eurooppa vielä Kaarle Suurta myöten opetteli aakkosia, jotta pian kohta pystyikin tönköillä päälauseilla ilmaisemaan itseään.
Tuo, kuinka filosofia periytyy, on hyvin mielenkiintoista; luonnontieteemme myös periytyi luonnonfilosofiasta arabismin kulttuurin kehdosta, henkilöitä myöten.
1980-luvun Suomen Ateenassa ei muuten ollut kummoinen salaisuus, että siinä puhui tekijä itse - Heidi Liehun vuonna 1990 tarkastettu väitöskirja käsitteli Søren Kierkegaardin filosofian suhdetta Hegelin metafysiikkaan. Tämä ajatus kyllä syntyy muutenkin väkisin lukiessa tuo tutkielma. Tekstistä voi välittyä sisäisyyden vaikutelma. Lähteistä ei niin paljon irtoa, jos ne ovat kuivia.
Life must be understood backwards; but... it must be lived forward, sanoi
Søren Kierkegaard.
Asiaa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar