Uusi, muutama vuosi sitten tehty Pariisin ydinvastuusopimus perustuu rajoittattomaan vastuuseen, mutta Suomessa sitä ei ole vieläkään saatettu voimaan. Markkinataloudessa toimivilta vakuutusyhtiöiltä ei vakuutuksia ole saatavissa, joten ydinvoima nauttii näiltäkin osin piilosubventiota valtioden toimiessa takaajina.Tätä mieltä on vasemmistolainen aatelinko Erkki Tuomioja.
Eki muistuttaa, että katastrofituhojen mittaamisvaikeudet eivät koske vain Meksinkonlahtea, jossa öljyjyvuodon aineelliset vahingot ja kalastajien tulonmenetykset voivat olla korvattavissa, muttei USA:n etelärannikon herkimmillä alueilla tapahtuneet luonnontuhot, ne eivät ole rahassa mitattavia. Sama koskee myös megaluokan ydinvoimaonnettomuuksia, jolloin asia on ratkaistu siten että ydinvoimayhtiöiden vastuu on mielivaltaisesti rajattu.
Tähänhän vastuuministeri Mauri Pekkarisella oli jo harvinaisen falski selitys; jossain töllön ajankohtaisohjelmassa hän mutkutti mutta kun eivät ole muutkaan ratifioineet Pariisia.
Suhteellisesti ottaen (väkilukuun suhteuttaen) Suomi on ydinsähkön suurtuottaja maailmassa, ja Suomelleko ei siis olisi luontevaa olla esimerkin näyttäjä, ja eettisen toiminnan edelläkävijä maailmassa?
Pekkarisen logiikalla kaikki maailman kansainväliset sopimukset voisivat jäädä ilman todellista merkitystä - näin - jos joku ei vain päätä olla rivissä ensimmäisenä. Kepun malli-Suomi sitten ajopuuna tulee perässä jotenkin jos on pakko sitoa valtio eettisiin sopimuksiin, niinkö?
Tuomioja muuten varsin aiheellisesti päättelee, että Vihreiden voimat kapua vastaan ovat vähäiset, ja tällä menolla he nielevät vielä ympäristöministeriön alasajonkin.
Kepulla on ollut himoa tuohon salkkuun, ja ministeriön toiminnan kärjen maadoittamiseen jo tähän saakka. Nyt kuitenkin kaupunkilaisäänien menetyksen pelossa ko. ministeriön yhdistäminen Kepun mekkaan on "uutisankka".
Eki arvioi, että uutisankka on pinnalla taas vaalien jälkeen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar