
Seiska-journalin käsitys Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen merkityksestä oikeudellisessa prosessissa on erikoinen. Vaikka valistava tuo teksti varmaan yrittää olla.
Strasbourgissa toimiva ylikansallinen tuomioistuin The European Court of Human Rights valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista.
Kyse on kymmenistä sopimuksista, jotka säätävät sopimusvaltioiden kansalaisten sekä myös muiden alueella oleskelevien ihmisten ihmisoikeuksista, muun muassa oikeudesta elämään, yksityisyyteen ja omaisuuden suojaan.
Sinänsä totta, että valtio siellä vastaan ihmisoikeusrikkomuksistaan. Mutta kukaan ei "pääse pälkähästä", jos EIT päätyy langettavaan, ei varsinkaan, pääministeri, pian entinen, joka nimenomaisesti painotti tulevan ratkaisun periaatteellista linjaa, ennakkopäätöksen luonteista merkitystä.
Juttu (huom. "juttu"-sana sen oikeassa asiakontekstissa) haiskahtaa siltä, että se olisi ehkä syytä viedä viedä kirkkaampiin saleihin, näin, koska vastaavista ei olla moksiskaan manner-Euroopassa, puhumattakaan saarivaltakunnasta.
Skaalan on pakko olla tämä, tai paradigma muuttuu, ja alkaa tapahtua kansallisilla tasoilla. Tapaus Vanhasta ei voi verrata muutenkaan esimerkiksi Italian Berlusciin, jonka intiimit ääntelyt tilapäiseuralaisensa kanssa ovat olleet sanomalehtien web-sivuilla kuunneltavana. Entäpä Saksan liittokansleri Angela Merkel salakuvattuna uimarannan vaatteiden vaihtokopissa? Julki The Sunin häijyn tekstihuumorin kera.
Myöskään mahdollinen EIT:n määräämä korvaus ihmisoikeusrikkomuksesta, hirveä sana mutta sitä ihmisoikeustuomioistuimen rangaistukset tarkoittavat, ei ole suhteessa siihen, mitä KKO on aiemmin määrännyt tuomissaan.
Käytännössä kuitenkin ylittänevät myös rahassa vääräksi katsomoansa valtiolle maksettavan sakon suuruuden.
Vielä eri juttu, en tiedä miten KKO ja KHO suhtautuvat EIT:stä tippuviin ratkaisuihin. Ne eivät ole kunniaksi valtiolle, joka kaivaa siellä kuvetta useita kertoja vuodessa. Kovakorvaisuus, samankaltaisia juttu tulee vain lisää, voi näkyä esimerkiksi kovenemisena tuomiolinjassa.
Suomen bravuuri on hankkia tuomioita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta liian pitkäksi venyneestä rikosoikeudenkäynnistä. Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklassa taattua oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin on loukattu toistuvasti oikeudenkäynnin liiallisen kestolla.
Post Scriptum
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin esti äsken väliaikaismääräyksellä venäläisisoäidin Irina Antonovan käännytyksen, mummon kippaamisen Suomen rajalta Venäjälle. Antonovan tukijoukot (lue: Johan B) jättivät EIT:lle hakemuksen pikamenettelystä sillä perusteella, että tämä on hengenvaarassa.
kuvalähde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar