
Vastaanottajia oli useita kymmeniä tuhansia henkilöitä viime viikolla 29. joulukuuta. Alkoholilain perusteelta mainonnassa näyttäisi täyttyvän ainakin Kuluttajan kannalta sopimaton menettely -lainkohdan tunnusmerkistö, kenties muitakin.
Onko alkoholin mainostaminen tällä tapaa sallittua, kyselee Oulussa ilmestyvä Kaleva, muiden lähinnä vaietessa. Alle 22 prosenttia sisältäviä alkoholijuomia saa mainostaa, mutta tiukoin rajoituksin jotka eivät kuitenkaan ole aivan yksiselitteisiä. Mielestäni riittävän ohjeistavia.
Alkoholilain mukaan miedon alkoholijuoman ja vähintään 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävän juoman mainonta, epäsuora mainonta ja kuluttajiin kohdistuva muu myynninedistämistoiminta sekä sen liittäminen muun tuotteen tai palvelun mainontaan ja myynninedistämistoimintaan on kielletty, jos:
1. se kohdistuu alaikäisiin tai muihin henkilöihin, joille alkoholijuomaa ei 16 §:n mukaan saa myydä, taikka siinä kuvataan tällaisia henkilöitä;
2. siinä yhdistetään alkoholin käyttö ajoneuvolla ajamiseen;
3. siinä korostetaan alkoholijuoman alkoholipitoisuutta myönteisenä ominaisuutena;
4. siinä kuvataan alkoholin runsasta käyttöä myönteisesti taikka raittius tai alkoholin kohtuukäyttö kielteisesti;
5. siinä luodaan kuva, että alkoholin käyttö lisää suorituskykyä taikka edistää sosiaalista tai seksuaalista menestystä;
6. siinä luodaan kuva, että alkoholilla on lääkinnällisiä tai terapeuttisia ominaisuuksia tai että se piristää, rauhoittaa tai on keino ristiriitojen ratkaisemiseksi; sekä
7. se on hyvän tavan vastaista, siinä käytetään kuluttajan kannalta sopimatonta menettelyä taikka annetaan muutoin alkoholista, sen käytöstä, vaikutuksista tai muista ominaisuuksista totuuden vastaista taikka harhaanjohtavaa tietoa.
Kansan keskuudessa kännykkäkampanja juuri on lehden mukaan aiheuttanut hämmennystä alkaen siitä, että monet viestin saajista eivät mielestään olleet antaneet lupaa alkoholimainosten lähettämiseen kännykkäänsä. Altia kertoo ostaneensa rekisteritiedot Fonectalta.
Altian mukaan kyse oli kertaluontoisesta tekstiviestikampanjasta, jonka kohderyhmänä oli tietyissä kaupungeissa asuvat 20-35-vuotiaat henkilöt. Niinpä tietenkin.
Jos viesti menee väärälle henkilölle, se johtuu yleensä siitä, että jokin liittymän käyttäjäprofiilin liittyvistä asetuksista ei ole ajan tasalla. Samoja tietolähteitä käyttävät useat eri toimialat, tuoteryhmäjohtaja Arja Liimatainen selittää lehdessä.
Ja tästä pyritään syyllistämään liittyjän omistaja: minä sanoin puhelinmyyjälle, etten osta mitään puhelimessa - sain ohjeita, minne mun olisi tehtävä siitä ilmoitus.
Ei, kaikki vastuu on näillä puhelinfirmoilla itsellään.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar