
Sieltä puolen asiaa epäilemättä voisi valaista lisää. Ilmeisesti asiasta oli kuitenkin - he voisivat hyvin puhua nyt itse - 1970-luvun alussa Moskovassa vihjaistu silloisille vähemmistökommunisteille, että näissä väitetyissä korkeimman tason salaisissa viestisuhteissa suomen ja NL:n välillä oli perää. Taistolaisilla itsellään ja stalinisteilla laajemmin oli tarve korvamerkitä historianhenkilöt joko kannaltaan hyviksi tai pahoiksi. Tämä voi näkyä yhä.
Viimeinen uusi, vaivoin vaiettu tietoa on v. 2002. Marskin ruotsalaispaperit nähtyään professori Heikki Ylikankaan tiedetään todenneen niiden sisällöstä, että se viittaa siihen, mitä ko. Tahvanainenkin väitti siellä olevan. Siis vasta v. 2002 Suomeen saapui tämä Mannerheimin salaisten paperien kansio, jota säilyttiin Ruotsissa
Kuinka yo Tahvanainen kehittyi taitavaksi mm. venäjää ja saksaa hallitsevaksi radiosähköttäjäksi ja shifferi-ammattilaiseksi, ei ole tarkkaa tietoa.
Mutta nähtävästi v. 1913 (k.1992) Ilomantsissa syntyneellä miehellä ei pää kestänyt näin korkean tason tehtävää, ja mielikuvitus tulee väliin kerran jos toisenkin käsikirjoituksissa, eritoten v. 1970 painokoneeseen syötetyssä Erikoistehtävässä.
Ei ole toista lähdettä, jonka mukaan sekä Lenin että myös Stalin olisivat Mannerheimin kutsusta "lukemattomia kertoja" käyneet kalastelemassa Marskin kesähuvilalla Hangossa, Hangon Stormhällassa (kuvassa).

Taas totta on, että jostakin syystä, jotakin kautta Stalin ja Marski tunsivat toisensa. Ja marsalkka oli sittemmin menestyksekkääksi osoittautuneen ja olot tasanneeksi Suomen myöntyvyyslinjan aloittaja - Paasikiven takana.
Ilman tätä kokoavaa tietoa sodan aikaisista taustoista palapeliin jää aukkoja, joihin tarkoitetut palaset eivät istu vasarallaan paikoilleen, vaikka Marskin kotisivujen ylläpitoa ei ainakaan yrityksen puutteesta voi moittia.
1 kommentar:
wau, tämä pala sopii
Skicka en kommentar