
Kansainvälisen kyselyaineiston mukaan teini-ikäiset samaistuvat nettiyhteisöön lähes yhtä voimakkaasti kuin omaan perheeseensä.
Vili Lehdonvirta THIITistä ja professori Pekka Räsänen Turun yliopistosta tarkastelivat tuoreessa tutkimuksessaan nuorten suhdetta Habbo-verkkoyhteisöön.Kyselyyn vastasi kaikkiaan 4 299 Habbo-yhteisön käyttäjää Britanniasta, Espanjasta ja Japanista. Vastaukset olivat samankaltaisia kaikissa maissa.
Artikkeli How do young people identify with online and offline peer groups? A comparison between United Kingdom, Spain and Japan julkaistiin johtavassa kansainvälisessä nuorisotutkimusjulkaisussa Journal of Youth Studies, kertoo UTUonline.
Tulokset näyttävät mielenkiintoisilta joskin odotetuilta: vertaisvaikutus on vahva. Tästä on käyttäytymis- ja yhteiskuntatieteilijöiden hyvä jatkaa.
Itse olen osallistuvasti havainnoinut, yltääkö yhteisön dynamiikan taajuus henkisen tietoisuuden sfääriin. Yltää, mutta:
a) ei niin korkealle, että se murtaisi materialismin (ns. tiedeuskon) ylikehittyneen puolustusmekanismin kahleita. Havaintoja ehkä tehdään, mutta useimmiten aistit jäävät kokonaan aivokeskiseen ja aineelliseen selityskontekstiin.
b) jättää tajuntaansa sinänsä tällä vaarattomalla välineellä laajentaneen henkilön puolitilaan, tuuliajolle, etsimään tietään, jossa on nyt kaikki muut mahdollisuudet avoinna mutta ei paluuta.
Jotakin on vielä tekemättä.
Selvää ettemme ole nähneet kaikkea.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar