
Media ei korosta, että nyt vallalleen taas jatkoaikaa
hakeva Kansallinen liberaalipuolue PLN kansallisti yli puoli vuosisataa sitten kolmemiljoonaisen Costa Rican pankit ja aloitti sosiaaliturvan rakentamisen.
Jo ennen tätä v. 1948 Rican väliaikaisen presidentin José Figueres Ferrerin johdolla järjestettiin ensimmäiset Keski-Amerikassa vapaat vaalit, joissa myös mustille ja naisille oli äänioikeus, mutta samalla perustuslain muutoksella lakkautettiin maan armeija - verisen sisällissodan seurauksena. Oman kansan murhan oli loputtava.
Eihän tämä mellakka, 44-päiväinen sisällissota, joka johti 2000 kuolonuhriin, ollut mitään verrattuna esimerkiksi lahtauksiin Suomessa 1917-1918.
Mutta kolmemiljoonainen kansa on nyt ollut toisin kuin monissa lähteissä kerrottaan jo yli 60 vuotta ilman armeijaa pelkän rajavartiolaitoksen hoitaessa rutiinit (joilla armeijan olemassaoloa juuri perustellaan).
Vain yhden kerran 1980-luvulla Costa Rica joutui vakavan painostuksen kohteeksi: Reaganin USA vaati, että tämä pikku maa hylkää puolueettomuutensa ja perustaa armeijan, mutta myös tuomitsisi naapurissa Nicaraguassa diktaattorin syrjäyttäneen sandinistihallituksen. Tähän Costa Rica ei suostunut, mistä seurasi vaaranvuodet ja yöpakkasia.
Välillä valtaan nousseet konservatiivit purkivat koulutus- ja terveydenhuoltouudistuksia mutta ne palautettiin nimestään huolimatta tosi asiallisesti vasemmistolaisen PLN:n voitettua taas vaaleissa.
Nyt PLN-puoluetta johtanut maan presidentti Oscar Arias Sanchez väistyy - vuonna 1990 Nobelin rauhanpalkinnolla työstään Keski-Amerikan sisällissotien lopettamiseksi saanut veteraani. Varapresidentti Laura Chinchilla on vahvoilla Sanchezin työn jatkajaksi. Hän tarvitsisi huomenna 40 prosenttia äänistä tullakseen valituksi ensimmäisellä kierroksella. Sieltä kotomaan lehdistä löytyy myös kuvia, joissa hän on edukseen.
Kuva: Costa Rica Hoy.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar