
Merkittävä osa suomalaisille myytävistä vaatteista on peräisin valmistajilta, joiden työolojen valvonta on erittäin puutteellista tai olematonta. Kansainvälisellä Clean Clothes Campaign -kampanjaverkostolla on yli 200 kumppanijärjestöä kaikkialla maailmassa.
Suomalaisten vaateyhtiöiden hankinnat kaikkein heikoimpien työolojen maista ovat muutamassa vuodessa selvästi lisääntyneet, mutta yhtiöiden vastuullisuusvalvonta ei ole vastaavasti tehostunut.
Käsittämätöntä, että suomalaisfirmat - kilpailuedun nimissä - toimivat nyt niin kuin H&M ennen (H&M on laskenut tuotehintojaan). Kilpailun pitämistä eettisenä nämä selvityksen ilmanmuutta auttavat, törkimysten nimet vain esiin.
Esim nämä:
Yksi kyselyyn vastanneista suomalaisyrityksistä on hankkinut vaatteita sotilasjuntan hallitsemasta Burmasta, toinen ilmoittaa harkitsevansa vaatteiden teettämistä Pohjois-Koreassa.
Sillä tavalla. Kansainvälisten ammatti- ja ihmisoikeusjärjestöjen yhtäpitävien arvioiden mukaan uskottava työolojen valvonta Burmassa ja Pohjois-Koreassa on käytännössä mahdotonta
Urheilualan 11 yhtiöstä ulkopuolisia tarkastuksia käyttää vain yksi eli Amer Sports, jonka tarkastustoiminta on salaista, vaikka sen periaatteen mukaan tulisi olla avointa.
Taas raportin mukaan suomalaisista vaateyhtiöistä Veljekset Halonen Oy kertoi tuottaneensa vaatteita myös Burmasta. Luhtana tunnettu L-Fashion Group taas on tilannut "vaatteiden näyte-eriä" Pohjois-Koreasta.
Veljekset Halonen Oy ilmoitti maaliskuussa Puhtaat vaatteet –verkostolle, että se on lopettanut kaikki vuoden 2009 ja 2010 tilaukset Burmasta sekä agenteilta, joitten vaate-erät voivat olla peräisin Burmasta. Halonen ei myöskään aio enää teettää vaatteita Bangladeshissa.
Kuva: The Bangladesh garment industry has a horrendous safety history. Since the start of this millennium, the Clean Clothes Campaign has highlighted 9 other similar cases with a total of 273 deaths.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar