Paha.
Jos rikkaimmat tienaisivat vain neljä kertaa enemmän kuin köyhät, voisivat kaikki hyvin. Näinhän se opetti Platon aikanaan.
Suomessa tuloerot ovat 1980-luvulta lähtien kasvaneet poikkeuksellisen nopeasti muihin rikkaisiin teollisuusmaihin verrattuna. Syitä voi löytää verotuksen progression loiventamisesta sekä sosiaaliturvan rapistumisesta.
Platonin ideaalin saavuttaminen vaatisi myös veroprogression jyrkentämistä.Mutta Suomi oli lähellä tuollaista ideaali-ihanneyhteiskuntaa vielä 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun aikana. Nyt siihen on matkaa.
Köyhyystutkijoiden mukaan 1/4-tilaa kannattaisi kuitenkin tavoitella. Verotuksen painopisteen siirto kulutukseen kasvattaa vielä entisestään tuloeroja.
Ihmettelin tätä hurahdusta välillisiin veroihin - vasemmisto kai nieli ne tietämättömyyttään, mutta esimerkiksi Oden kirjoissa noiden ruuan, besan ym. välistäveto-verojen rakenne ja vaikutus, joka ei tunnu hyvätuloisilla, oli präntättynä aivan selvästi.
Eri asia että vihreät ovat oman agendansa, tarkemmin: poliittisen dogmatiikkansa takia tulleet vain lisäämään välillistä verotusta energiassa ja muussa kulutuksessa.
Olisi perusteellisen uudelleen arvioinnin aika, ja siksi ymmärrän vasemmalle pari piirua kääntyneen epäonnisen talouslehden ajatusleikit varsin tervetulleiksi - näin vaalien alla.
1 kommentar:
Hei, hyvä ystävänä IFM:n korkeasta virkamiestasosta kerti juuri eilen, kun netteilimme, että vanha herra Keynes on taas tulossa kovaan huutoon. Ja hommaa vi eteenpäin itse pääjohtja, ranskalainen sosialisti Strauss-Khan.
Jotenkin se lämmittää vanhaa keynesiläistä sotaratsua, joka sai koulutuksensa juuri tuohon aikaan ulkomaisessa yliopistossa.
Skicka en kommentar