Levitä tietoisuutta sähköisen viestinnän tietosuojalain kaikenkattavasta luonteesta itsellesi parhaiten sopivalla keinolla oli se sitten blogi, yleisönosastokirjoitus tai asian nostaminen keskusteluun kahvitauolla ja kapakassa, Electronic Frontier Finland ry neuvoo, aiheellisesti.
Ns. Lex Nokian (HE 48/2008 vp sähköisen viestinnän tietosuojalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta) käsittely on kriittisessä vaiheessa eduskunnassa. Huomioin jo. Ainut edustajista serverillä istunut tyyppi Kasvi ei puhunut lainkaan tekniikasta, vaan periaatteesta.
Effin tekstiä (pääosin)
Perustuslakivaliokunnan myönteisen lausunnon jälkeen mitään näköpiirissä olevaa estettä lain läpimenolle ei ole olemassa. Vain nopea ja perusteltu kansalaispalaute voi enää estää jälleen yhden askeleen kohti pahempaa isoveliyhteiskuntaa. Tarvitsemme tässä siis sinun apuasi!Äsken tapahtui: hallituksen sisäinen "vihreä oppositio" sai eduskunnan koko opposition tuekseen muttei omiaan, kun eduskunta juuri äänesti vihreiden muutosehdotuksesta sähköisen viestinnän tietosuojalakiin eli tähän niin kutsuttuun LexNuukiaan. Ehdotus oli, että työnantajan oikeus käsitellä työntekijöiden viestiliikenteen tunnistetietoja rajattaisiin koskemaan vain tapauksia, joissa on tarpeen paljastaa epäilty yrityssalaisuuksien vuotaminen. Oikeutta ei annettaisi viestintäverkon väärinkäytön paljastamiseksi, kuten hallituksen ja eduskunnan viestintävaliokunnan ehdotuksessa oli.Haluamme erityisesti korostaa, ettei laissa ole kyse pelkistä yrityssalaisuuksista tai työnantaja/työntekijäsuhteesta vaan yleisestä yhteisötilaajien (kuka tahansa toimija, joka tarjoaa internet-yhteyttä) oikeudesta valvoa käyttäjiä. Kysehän ei myöskään ole pelkästä sähköpostista vaan ihan kaikesta IP-pohjaisesta liikenteestä. Jos muutos olisi haluttu kohdistaa pelkästään työntekijöihin, se olisi tehty lakiin yksityisyyden suojasta työelämässä.
Toisin sanoen, lain mennessä läpi käyttösääntöihin vedoten:
- Taloyhtiöt voisivat seurata, mitä asukkaat tekevät vertaisverkoissa;
- Kirjastot voisivat valvoa asiakkaidensa selailutapoja;
- Yliopistot voisivat tutkia VoiP-puhelujen käyttöä jne.Tämä puoli on tyystin sivuttu julkisuudessa ja myöskään perustuslakivaliokunta ei siihen puuttunut kuin ohimennen lausuntonsa lopussa. Tilanne muistuttaakin huolestuttavasti Lex Karpelaa, jonka käsittelyssä pääosan vei virsien tekijänoikeuskohtelu ja vasta aivan viime metreillä alettiin puhua todellisista ongelmista.
Liikennevaliokunnan kansanedustajat valmistelevat eduskunnalle virallisen vastineen:
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-liv01/index.htx?subpage=jasenet&te=liv01 Lisätietoja:
http://kemppinen.blogspot.com/2008/06/perustuslakivaliokunnalle.html
http://kemppinen.blogspot.com/2008/06/tunnelma-oli-nolo.html Hallituksen esityksen sivu:
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vex3000.sh?TUNNISTE=HE+48/2008Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan lausunto (huom. erityisesti eriävä mielipide lopussa!):
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/tyvl_14_2008_p.shtml
Lisäksi vihreät esittivät, että valvontaoikeus ei koskisi internet-puheluita.
Esitykset teki Johanna Sumuvuori, joka toimii vihreiden edustajana liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Housuunsa paskoivat muassa ministeri Tuija Brax (vihr.) sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki.
Miksihän he ovat koskaan politiikkaan menneetkään?
Edit torstai, 26 helmikuu, 2009: Onko epäily mahdollisesta, yleensä vähäisestä tekijänoikeusrikkomuksesta riittävä peruste viestintäsalaisuuden murtamiseksi? Mielestäni se kuuluisi yhä pakkokeinolain piiriin.
Tässä lakikeitoksessa on nyt sotkettu enemmän kuin mitä päältä näyttääkään.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar