vetoomus arvostelee suoma-
laista poliittista ilmapiiriä todellisia vaihtoehtoja tarjoavan demokraattisen keskustelukulttuurin puutteesta.
Vetoomuksessa pelätään, että pohjoismainen hyvinvointivaltio aiotaan muuttaa kilpailuvaltioksi, jossa jokainen olisi oman onnensa seppä. Vetoomus julkaistiin ainakin Helsingin Sanomissa perjantaina 1.5.
Vetoomuksen allekirjoittajina tietenkin muun maussa Satu Taiveaho, Erkki Tuomioja, Arja Alho, Paavo Arhinmäki, Pentti Tiusanen sekä Johanna Sumuvuori.
Nämä ovat johdonmukaisesti politiikassa eri tehtävissä toimineita henkilöitä.
Vappuna 2009 on käynnistynyt jotain, jonka jälkeen Suomi ei ole entisensä, uumoilee valt.tri. Arja Alho:
"Vetoomustekstissä on kaikki se mistä on kysymys. Sen lisäksi on kyse avoimesta vuorovaikutteisesta prosessista, joka haastaa paitsi porvarillisen hegemonian myös kaikkien poliittisten puolueitten käytännöt - puhutaan yhtä, tehdään toista. Porvari on nukkunut jo huonosti. Tämä johtuu ihan muista syistä kuten finanssikriisistä. Markkinauskollakin on rajansa. Mutta nyt nukkuvat huonosti nekin, jotka luulevat, että politiikka on sulle-mulle-peliä. Emansipaatio vain voi haastaa nykykäytännöt: on nähtävä valtarakenteisiin, etsittävä heikot kohdat ja räjäytettävä ne historian romukoppaan."Vapaus valita toisin -julistus kutsuu muutosta haluavia ihmisiä foorumiin 13.6.2009 Helsingin Kulttuuritalolle. Foorumi on alku prosessille, jonka on määrä muuttaa olennaisesti suomalaisen politiikan päiväjärjestystä.
Toiseus tässä kontekstissa Erkki Tuomiojan mukaan tarkoittaa irtaantumista viime vuosikymmenten hyvinvointivaltion alasajopolitiikasta.
"Sen kehityksen haluamme laajalla poliittisen sitoutumisen rajat ylittävällä pohjalla haastaa. Nykyiset maailmanlaajuiset kriisit avaavat tähän aivan uusia mahdollisuuksia. Suomalaisten enemmistö on kerta kaikkiaan kyllästynyt tuloeroja kasvattavaan ja yhteisöllisyyttä tuhoavaan menoon, jota kerta kiellon päälle voi myös uusliberalistiseksi kutsua."Tuomioja ei tiedä, johtaako Vapaus valita toisin -foorumi enempään kuin yhteen tilaisuuteen puheenvuoroineen ei kukaan voi tietää.
"Ainakin se voi osaltaan olla hämmentämässä politiikan seisovia vesiä, olla synnyttämässä uudenlaisia yhteistyö- ja toimintatapoja ja parhaimmillaan olla palauttamassa politiikkaan pettyneiden hyvinvointivaltion alasajosta eniten kärsivien ihmisten uskoa poliittisen muutoksen mahdollisuuteen."Hurskaasti Eki toivoo, että tuleva foorumi vaikuttaa myös rohkaisevasti kaikkiin - niin puolueissa kuin niiden ulkopuolella tapahtuvaan politiikan uudistumiseen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar