kulutus ja siitä aiheutuneet haitat ovat Suomessa kasvaneet yhä: hälyttävät kulutusluvut kertovat, että nyt menee 10,4 litraa 100 prosenttista hermomyrkkyä asukasta kohden, Tämä ylittää selvästi muiden Pohjoismaiden kulutustason, ohittaa loppasuu Tanskan, ja lähentelee myös kansainvälisesti huippua, ilmenee THL:n alkoholikatsauksesta 2008.
Rajoittavan alkoholipolitiikan painoarvolla tilanteessa, jossa nuorten raittius lisääntyy, voisi olla mahdollisuuksia kääntää alkoholiolojen kielteinen kehitys myönteisemmäksi, arvioi puolestaan Pekka Puska.
"Vaikka tehokkaan alkoholipolitiikan vaikutukset ovatkin hillinneet nykyisen suuren kulutuksen kasvua, ei ole vielä mitään syytä puhua alkoholin kulutuksen kääntymisestä laskuun. Asteittaisia veronkorotuksia on jatkettava kulutuksen haittojen vähentämiseksi. Keskioluen asema suomalaisten elämässä ja alkoholin lähteenä on edelleen keskeinen, minkä vuoksi sen saatavuutta on rajoitettava ja vähittäiskaupassa myytävän oluen alkoholipitoisuuden ylärajaa laskettava"THL arvioi, että vuosien 2008 ja 2009 alkoholiveronkorotukset ovat samalla todistaneet, ettei alkoholijuomien hintoihin vaikuttaminen suinkaan ole nykytilanteessa mahdotonta. Mikään ei estä alkoholijuomien saatavuuden rajoittamistakaan, jos vain poliittista tahtoa siihen löytyy. Tästä on hyvänä esimerkkinä eduskunnan päätös lyhentää alkoholin vähittäismyyntipaikkojen aukioloaikoja parilla tunnilla vuonna 2007.
Alkoholipolitiikan tiukempi haltuun ottaminen tilanteessa, jossa nuorten raittius lisääntyy ja rajoittavalle alkoholipolitiikalle näyttää taas olevan laajempaa kysyntää, voisi parhaimmassa tapauksessa kääntää alkoholiolojen yli vuosikymmenen jatkuneen kielteisen kehityksen ja viedä meidät lähemmäs valtioneuvoston alkoholipoliittisessa periaatepäätöksessä vuonna 2003 asetettuja tavoitteita.
Vuonna 2004 alkoholinkulutus kasvoi vuoden aikana kymmenen prosenttia, jonka jälkeen se asettui nykyiselle tasolleen. Mutta siis nyt, kun nuorten kulutus on taittunut, iäkkäämmät suurkuluttajaryhmät näyttävät mallia.
Kasvanut alkoholinkulutus rappioryhmissä näkyy alkoholikuolleisuuden rajuna kasvuna. Alkoholikuolemia oli toissa vuonna hieman alle 22 kuolemaa sataa tuhatta asukasta kohden.
Kirkon kanta: Sananl. 31:6 "Antakaa väkevää juomaa menehtyvälle ja viiniä murhemielisille."
Välillinen delaus, siis alkoholiperäinen tauti tai tapaturmainen alkoholimyrkytys onkin viime vuosina noussut työiässä kuolleiden miesten ja naisten keskeiseksi kuolemansyyksi.
Ihanteeksi tulisi asettaa täysraittius. Näet ihminen ei tarvitse näitä aivoja liuottavia myrkyllisiä molekyyliyhdisteitä elämässään - ei mihinkään. Valeminä jonka viina synnyttää, on hänen vapautumisensa suurin este: ja tämä pimeä olemus ehkä puhuu nyös "kohtuukäytöstä" mutta säilyttääkseen vain oman asemansa altistuneen ihmisen elämän herrana.
2 kommentarer:
. . . valitettavasti, valitettavasti Suomessa on harjoitettu monenmoista rajoittavaa (saatavuus, hinnat, paheksunta) alkoholipolitiikkaa vuosikymmenet, jos ei vuosisadat . . . ja tulos on maailman rähinäjuopoin kansa, ehkä venäläisten ohella.
Eikö tässä tilanteessa sivistyneet ja viisaat yksilöt voisi jo heretä ajattelemaan asiaa syvällisemmin ja yrittää keksiä muita keinoja kuin mm. tekstissäsi mainitut iänikuiset ja tehottomat?
hv.
vois joo, saatavuuden rajoittaminen ei paljon paina. Mainonnan kieltäminen ja verokiritys ehkä jotain. Eikä kaik´ yhdessäkään paljon mitään. Kieltämättä aika vanhanaikaista osin tuo puskan ajattelu.
Kaikki, kannabis mukaan lukien vapaaksi vaan - ei mitään kiellettyjä hedelmiä. Kyllä nykyihminen tämän klaaraa.
Skicka en kommentar