
AFP ja Reuters ovat uutisoineet Yhdysvaltain hallituksen ei-julkista asiakirjaa, jonka mukaan Irakissa epäonnistuminen kustansi jenkkiveronmaksajille ja eri tahoille yli 100 miljardia dollaria. The New York Timesin hallussa olevan 500-sivuisen lähteen mukaan summasta puolet meni veronmaksajien piikkiin.
Washingtonissa tarkasti valittujen virkamiesten luettavana olevan raportin ykkösjohtopäätös on, että Yhdysvalloilla ei ollut hallussaan vaadittuja menettelytapoja eikä sellaista organisaatiorakennetta tätä sotaa varten. Sellainen systeemi toimi toisen maailmansodan jälkeisen nk. Marshall-suunnitelman jälkeen laajimman jälleenrakennusohjelman läpiviemiseen, tietää NYT.
Irakin jälleenrakennusohjelmalla saatiin lähinnä paikattua hyökkäyksen aikana ja sen jälkeen tehtyjä tuhoja. Tämäkin onnistuminen, jos luetaan verrokiksi esimerkiksi Riverbendiä, on ollut oikeasti varsin heikkoa.
Varsinaiset sotatoimet presidentti Bush julisti päättyneiksi Irakissa jo toukokuussa 2003, mutta se oli vasta ongelmien alku. Levottomuuksien ja väkivaltaisuuksien lisäksi Irakin talousvaikeudet hidastavat kehitystä. Työttömyys, alhainen elintaso ja korruptio ovat suuria ongelmia.
Irak ei houkuttelemaan riittävästi sijoittajia, koska tarvittavaa talouden infrastruktuuria ei ole olemassa. Infrastruktuurin uudelleenrakentamisessa ja demokratiakehityksen sekä ihmisoikeuksien turvaamisessa on vielä paljon tehtävää.

Bush sanoi tänään pressissä, että ratkaisu sotaan lähdöstä oli tarpeellinen Yhdysvaltain oman turvallisuuden, Irakin toivon ja jopa maailmanrauhan vuoksi. Tästä kimmastunut irakilainen televisiotoimittaja otti molemmat kenkänsä, ja heitti niillä Bushia, mutta kiihdyksissä hieman ohi, "vääräuskoista koiraa", kuten hän arabian kielellä toisti.
Sanasto on mm. Mahdi-armeijalla käytössään.
1 kommentar:
Olisiko rakentamisella siis ollut mahiksia..on kuin sanoisit ettei se mitään kun menivat sinne, mutta sen jalkeen kaikki meni pieleen
Skicka en kommentar