Är det verkligen fred vi vill ha? Nej, vi vill ha en del av kriget.
Jag bara hoppas att det startas någon ökad svensk-finska debatt om att ta hem våra trupper från Afghanistan. Om ett land lämnar Afghanistan så finns det möjlighet fler följer med.
Inte är faktum so att då talibanerna kommer att inse att om dom fortsätter så kan dom kanske få finskarna eller svenskarna att dra sig ur ISAF. International Security Assistance Force, den av FN etablerade och av Nato ledda styrka som stöder Afghanistans regeringsstyrkor. I det numret av Krigens Historia (nr. 5/2010) handlas, vad många inte har klart för sig är att ansvarsområdets yta motsvarar en femtedel av Sveriges.
Kriget är kriget och talibanerna sig själva är del av kriget. USA:s försök att legitimera sina krigsplaner.
Högsta ledningen för kriget mot terrorismen et cetera är en berättelse.
Världen över inses att de verkliga förklaringarna till krigshotet är helt andra: makten över oljan, den strategiska kontrollen i regionen, praktiska tester av nya vapenslag, etablerande av USA som den obestridliga och enda supermakten.
Denna bluesen finns endast på ....men hallå!
Nu, när Sannfinländarnas har kommit ut över med vara deras `jytky´, har vi dessutom genom ett kraftfullt agerande en unik möjlighet att bidra till att stoppa ett krig innan det brutit ut.
Den här politiken säger att de mänskliga rättigheterna – såsom de kodifierats i ett antal internationella överenskommelser och avtal – bör ses som grundreglerna för all mänsklig verksamhet, vare sig det handlar om säkerhet, handel eller utveckling. [...].sade Frank Johansson i boken av Från hjälp till samarbete - Finlands bistånd 1965-2005 och framöver, 2005.
Av det ovanskrivna kunde man kanske antyda att den människorättsbaserade infallsvinkeln framförallt handlar om att prata med ett annat språk, att byta jargong.
Det är emellertid enbart första steget. Det andra och betydligt större steget är att planera och evaluera verksamheten, dvs. i det härfallet utvecklingssamarbetets innehåll, med människorättskonventionerna och dess grundprinciper som utgångspunkt. Dessutom bör man med skicklig politik övertyga sina samarbetspartner framförallt andra regeringar, både inom EU och i tredje världen om att dessa konventioner och skyldigheter faktiskt också gäller dom,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar