17.03.2008 06:10, päivitetty 17.03. 06:15
Natsi-Saksan valtakunnanmarsalkan Hermann Göringin läheinen ottopoika Thomas Kantzow oli vapaaehtoisena sekä Suomen talvi- että jatkosodassa ja haavoittui Hangon taisteluissa lokakuussa 1941.
Hämmästyttävät tiedot paljastuvat IS:n hankkimista kansallisarkiston asiakirjoista.
Thomas Kantzowin palvelus talvisodassa Sallassa häiritsi Göringiä suuresti, sillä Saksa ja Neuvostoliitto olivat vielä väleissä. Göring sanoi asian jopa estävän hänen apunsa Suomelle.
Jatkosodassa Kantzow haavoittui selkään ja jalkaan.
Thomas Kantzow oli Göringin edesmenneen ruotsalaisen vaimon Carinin ainoa lapsi. Göring säilytti palvomansa vaimon poikaan aina lämpimät välit, ja Thomas yritti jopa tulla puolustamaan ottoisäänsä Nürnbergin oikeudenkäyntiin.
Thomas Kantzow tapasi useasti vuosien mittaan myös mm. Adolf Hitlerin.
Göring och Sverige -kirjassa julkaistussa kirjeessä Hermann Göring valittaa, että hänelle on kestämätöntä, jos Thomasin lähtö Suomeen tulee yleiseen tietoon.
- Näin minulle on tehty mahdottomaksi - suoraan tai epäsuorasti - yrittää Ruotsin kautta tehdä vähintäkään Suomen hyväksi. Käteni ovat sidotut, Hermann Göring kirjoitti "shakkimatistaan" 20.2.1940.
Jatkosodassa soti julkisuuden tietämättä myös natsi-Saksan ulkoministerin poika Rudolf von Ribbentrop. Sotahistorian professori Ohto Manninen on kirjoittanut tulevaan Sotilasaikakauslehteen hänen palveluksestaan Suomessa.
Ulkoministeri Joachim von Ribbentropin vanhin poika Rudolf toimi SS Nordin tiedustelupataljoonan joukkueenjohtajana Kiestingissä. Hän haavoittui siellä käteen ja sai neljännen luokan vapaudenristin 1.10.1941.
Sairalaamatkan jälkeen von Ribbentrop tuli hyvinkin tunnetuksi panssaritaistelijaksi eri rintamilla Suomen ulkopuolella.
"Jos Suomen toiminta 1941-4 olisi voinut vaikuttaa maailmansodan lopputulokseen, niin arvostelun voisi ymmärtää."
Siksi sen voikin ymmärtää, suur-Suomea, natsi-Saksan liittolaista lähdettiin kyllä rakentamaan ihan ratkaisumielessä - ja on sanottava, ettei tämä ollut edes perusteetonta uhoa - alussa. Suomen hoiperteleva puolueettomuuslinjan itua siinä yritettiin tosin pitää mukana jollain tapaa - vielä viimeisessä traagisessa vaiheessa kun Hitler oli jo julistanut (jatko)sodan natsi-Saksan ja liittolaisensa Suomen nimissä.
1 kommentar:
Hermann Göringin nousu ja tuho (1-3)
Tiistaisin 25.3. alkaen klo 21.00, uusinta la n. klo 17.00
"Hermannista tulee joko suurmies tai suurrikollinen," kuuluu rouva Göring lapsestaan tokaisseen. Jälkimmäinen vaihtoehto toteutui ja Göringistä tuli Kansallissosialistisessa Saksassa Hitlerin kakkosmies ja keskistysleirien perustaja. Kolmiosainen dokumentti Hermann Göringin nousu ja tuho (Göring - Eine Karriere / Saksa 2006) on yksi perusteellisimmista Göringistä kertovista dokumenteista.
Hermann Göring oli monitahoinen ihminen. Yksityiselämässä hänet tunnettiin leppoisana miehenä, mutta samalla hän oli myös Gestapon ja ensimmäisen keskitysleirin perustaja. Göringin nimi on sidottu holokaustiin, sillä miltei kaikissa natsi-Saksan juutalaisvastaisissa laeissa on hänen allekirjoituksensa. Göring oli kuitenkin suosittu natsijohtaja, välillä jopa suositumpi kuin itse Adolf Hitler.
Saksalaisdokumentti valottaa Göringin poliittista uraa, huumeriippuvuutta ja taidevarkauksia sekä hänen loppuaan sotarikollisuusoikeuden aikana. Arkistofilmien lisäksi mukana on ennennäkemätöntä materiaalia 1930 kotielokuvista, joista jotkut ovat Göringin itsensä kuvaamia.
Tuotanto: ZDF, Saksa.
http://yle.fi/teema/dokumentit/historiadokumentti/id15592.html
Skicka en kommentar