Årliga utgångs vinster från TTIP - efter varje arter av liberalisering (€ miljarder). |
Bland undertecknarna finns Vänsterförbundets kandidat i EU-valet professor Heikki Patomäki tillsamman med Minna Halme, Martin Fougère, Tytti Nahi, Toni Ruuska, Merja Porttikivi, Nikodemus Solitander och Martti Koskenniemi som är professor i internationell rätt.
De anser att tvisterna borde avgöras i nationella domstolar.
Är det rätt att tre högt betalda jurister på den privata sidan sitter i Washington och avgör frågor som gäller statens social-, miljö- och arbetslagstiftning,frågar Koskenniemi.
Frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA oroar finländska forskare. Så sammanlagt 48 forskare kräver i ett gemensamt ställningstagande att förhandlingsmandatet ska öppnas, det vill säga att förhandlingarna i praktiken avbryts. Det här bör göras för att frågor som rör bland annat konsumentskyddet och demokratin kan beaktas bättre.
Det som talar för ett frihandelsavtal är sänkta konsumentpriser i och med att tullavgifterna slopas. Ökad konkurrens tenderar också att leda till sänkta priser, eftersom finländska företag får bättre tillträde till marknaden i USA och tvärtom. Men allt de konservativas recensioner av detta avtal, är de potentiella ekonomiska fördelar som bygger på alltför optimistiska antaganden, tro oss.
På samma sätt forskarna kritiserar speciellt det investeringsskydd som ingår i förhandlingarna. Det innebär att företag som investerar i Finland kan kräva ersättningar av staten om till exempel ändringar i miljölagstiftningen ökar deras ansvar och försämrar investeringarnas värde.
Det som kritikerna upplever som mest oroande är ett investeringsskydd som gör det möjligt för storföretag att stämma ett helt land. Det betyder i praktiken att ett företag kan stämma en stat: som exempel ges tobaksföretaget Philip Morris som stämde Australien för att man ville trycka varningsbilder på tobaksaskarna.
Kritikerna hävda att frihandelsavtalet gör riskkapitalbolagens vinster viktigare än ett lands demokratiska beslutsfattande.
Forskarna gillar inte heller att tvister ska lösas genom ett så kallat skiljemannaförfarande, det vill säga med hjälp av några jurister. Frihandelsförhandlingarna ska behandlas då EU:s utrikeshandelsministrar sammanträder i Bryssel i dag. De förhandlingarna förs bakom lyckta dörrar.
Tidigare i vår avbröts förhandlingarna på grund av kritiken och man efterlyste en bred samhällsdebatt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar