|
Kejsar Konstantin och rådet av Nicaea och förbränning
av Arians böcker. En sammanställning av kanonisk rätt
som produceras (rita på pergament) i norra Italien ca. 825. |
... och detta är säker på att släppa mig tillbaka,
att ge min tro på det mänsklig förnuft:
Norge skiljer staten och kyrkan från varandra.
I Finlands skulle ingen våga ens tänka på en sådan ut högt.
Därmed är den evangelisk-lutherska kyrkan inte längre statskyrka i Norge, som inte längre har någon officiell statsreligion. Grundlagsändringen kommer att godkännas på måndag.
De som motsätter sig att skilja kyrkan från staten har uttryckt en rädsla för att kyrkan kommer att bli mera konservativ.
Det finns korrekta trenden, och det kan leder till en snabb förstörelse av kyrkan.
Rent praktiskt betyder det här bland annat att Norges statsöverhuvud, kungen, i fortsättningen inte kommer att utnämna biskopar.
Den uppgiften övertas av församlingarna. Staten kommer inte heller att, som nu, direkt betala ut prästernas löner. Norges regerings kyrkoministerportfölj kommer också av allt att döma att avskaffas.
Religionen är en privatsak, därför kyrkan borde skiljas från finska staten, sa dom
i år 1899, som grundade representanter för 34 arbetarföreningar ett eget parti.
Partiet uppställde ett antal reformkrav, bl.a. allmän rösträtt, åtta timmars arbetsdag och fullständig förenings-, mötes-, yttrande- och tryckfrihet.
Finska socialisterna befann sig ännu i minoritet (i Finlands arbetarpart), och vid följande partimöte 1901 förkastades ett förslag att anta ett socialistiskt program.
Ett sådant antogs vid partimötet i Forssa 1903, då partiets namn samtidigt ändrades till Finlands socialdemokratiska parti. Vidare upprepades reformkraven från 1899 med tillägget att kyrkan borde skiljas från staten.
Forssaprogrammet, som byggde på det österrikiska partiets program, en vidareutveckling av Erfurtprogrammet, förblev det socialdemokratiska partiets program till 1952. Partiet deltog i andra internationalens arbete fr.o.m. 1902, och också där upprepades reformkraven att kyrkan borde skiljas från staten.
Då Forssaprogrammet antogs hade partiet omkring 13 000 medlemmar. Därefter skedde en snabb expansion till ca 85 000 medlemmar 1906.
Nästan alla andra delar av programmet, förutom att det slag: kyrkan borde skiljas från staten, har insett.