
Kirkkoherra Jouni Lehikoinen otti palkinnon vastaan 6.12.
Rauhanpalkinto annettiin Mikaelin seurakunnalle, joka otti kesällä 2007 suojelukseensa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen Naze Aghain.
Aghai on 40-vuotias Iranin kurdi, joka kertoi paenneensa vainoa, kidutusta ja järjestettyä avioliittoa. Häntä olisi poliittisen toimintansa takia voitu kotimaassaan kiduttaa ja jopa tuomita kuolemaan. Ulkomaalaisvirasto ei myöntänyt Aghaille turvapaikkaa vaan päätti karkoittaa hänet maasta. Keväällä 2007 saamansa kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Aghai piileskeli viranomaisia useita kuukausia vailla papereita ja toimeentuloa. Kesäkuun alussa Turun Mikaelin seurakunta lupasi Aghaille suojaa, jotta turvapaikkahakemus saataisiin uuteen käsittelyyn. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kirkko tarjosi suojapaikan Suomesta käännytetylle turvapaikanhakijalle.
Sadankomitea kiittää Mikaelin seurakunnan ihmisoikeuksien ensisijaisuutta korostavan toiminnan olleen kansalaistottelemattomuuden parhaimpien perinteiden mukaista.
Aivan oikein Sadankomitea perustelee, että kansalaistottelemattomuus on ikiaikainen tapa vaikuttaa - siihen ovat turvautuneet monet pasifistit aina Jeesus Nasaretilaisesta Mahatma Gandhiin. Ja on myös totta, että käytännössä yksikään keskeinen ihmisoikeus, kuten sananvapaus, yleinen äänioikeus tai oikeus kieltäytyä aseista, ei ole edes oikeusvaltioissa toteutunut ilman että ensin kohdataan kansalaistottelemattomuutta.
Kansalaistottelemattomuuteen kuitenkin kuuluu ehdottoman väkivallattomuuden ohella rehti avoimmuus, jolla tottelemattomuus tuodaan julki ja ollaan myös valmiita kantamaan vastuu omista teoista, järjestö muistuttaa, ja jatkaa: avoimessa oikeusvaltiossa viranomaisten epäoikeudenmukaiset päätökset pitää voida kyseenalaistaa.
Naze Aghain tapaus yhdisti seurakuntia ja kansalaisjärjestöjä ja synnytti kriittistä keskustelua Suomen pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta. Itsenäisyyspäivänä Suomen Sadankomitea halusi muistuttaa, että Ulkomaalaisviraston linja yhä sotii monien ihmisten oikeustajua vastaan ja sitä tulisi pian muuttaa.
Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuodesta 1978 alkaen. Palkintona on tänä vuonna keraamikko Miia Kallion Rauhanlaiva. Sadankomitean rauhanpalkinnon ovat viime vuosina saaneet muun muassa arkkipiispa Jukka Paarma, Suomen Attac, toimittaja Elina Sana, Reilun kaupan edistämisyhdistys ja presidentti Mauno Koivisto.
Niin,
Nämäkin kaikki ovat ko. palkinnolle oikeita osoitteista - sitä jaksaa uskoa aina maailmaan, kun huomaa että oikeat teot palkitaan. Että joku muistaa, joku huomaa...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar