Syftet var att skapa ett lärande nätverk . |
Det, enligt Ny Teknik krävs ambitiösa, konkreta och bindande mål för effektivisering och andelen förnybar energi i den klimat- och energistrategi som EU-kommissionen nu arbetar med för perioden 2020 till 2030. I den strategin måste ett minskat beroende vara en prioritet.
Krisen i Ukraina blottar EU:s ohållbara beroende av rysk energi. Men med 100 procent förnybar energi kan vi få ett oberoende energisystem och samtidigt öppna för export av smart teknik, skriver Peter Eriksson, andranamn på svenska Miljöpartiets lista till Europaparlamentet, i Ny Teknik.
Energiproduktionen behöver diversifieras, särskilt genom att ersätta kol, olja, uran och gas med förnybara energikällor. Detta är särskilt viktigt för medlemsländer som är starkt beroende av importerad energi.
Öka spridningen av importen så att råvarorna hämtas från olika ställen. Genom att sprida importen mer, så minskar känsligheten för politiska konflikter, krig och störningar i distributionen.
Bygg ut ledningsnäten mellan medlemsländerna så att energi lättare kan överföras inom unionen.
Bristen på sådana nät ökar känsligheten för tekniska störningar och innebär behov av dyr reservkapacitet.
Minska användningen av fossila bränslen. Användningen av kol, olja och gas gör EU känsligt för stora minskningar av utsläppen och skapar dessutom ett motstånd mot sådana beslut.
Minska beroendet av kärnkraften. 97 procent av det bränsle som används i EU:s kärnreaktorer kommer från andra länder, bland annat Ryssland.
Om det enligt honom uppstår fler olyckor som den i Fukushima kommer det dessutom att höjas krav på snabbavveckling, vilket kan bli både problematiskt och dyrt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar