En av Katolska kyrkan missbruk skandal - graffitien i Portugal 2011. |
FN-rapporten är skarpaste kritiken någonsin som riktats mot Vatikanen. Kirsten Sandberg vädjade direkt till påven att vidta åtgärder för att skydda barn från övergrepp och erbjuda kompensation till offer.
Den kritiken framför barnrättskommitténs ordförande, Kirsten Sandberg, i en rapport om Vatikanen och barnövergrepp.
Vatikanen kommer att studera rapporten, men anklagade FN för att inte respektera religionsfriheten.
Vatikanen har tystat ned barn som utsatts för sexuella övergrepp och sätter kyrkans rykte framför barnens säkerhet och hälsa. Det rör sig om tiotusentals barn som våldtagits eller på andra sätt utnyttjats över hela världen. Den svidande kritiken framfördes i dag av Kirsten Sandberg i FN-högkvarteret i Genève.
FN kräver nu att Vatikanen omedelbart tar präster som misstänks för övergrepp ur tjänst och lämnar över ett arkiv i Vatikanen med uppgifter om barnövergrepp inom den katolska kyrkan.
Vatikanen svarade kritiken med ett uttalande om att man kommer att studera rapporten i detalj, men slog samtidigt tillbaka mot FN:s barnrättskommitté och anklagade FN för att inte respektera religionsfriheten genom att blanda sig i den katolska kyrkans läror.
FN uppmanade i rapporten Vatikanen att modernisera sina ståndpunkter mot homosexuella och i abortfrågan.
Kirsten Sandberg tog bland annat upp fallet med en brasiliansk 9-årig flicka, vars familj blev utesluten ur den katolska kyrkan eftersom flickan gjort en abort efter att ha blivit våldtagen av sin styvpappa.
Kyrkans rykte går före barnen.
En gång Vatikanen har sagt i sitt uttalande att påvens dekret omfattar
en bredare definition av kategorin brott mot minderåriga.Det gäller bland annat barnprostitution, sexuella övergrepp mot barn och barnpornografi.
Påven ska också utöka samarbetet med andra länder mot penningtvätt och terrorism för att följa internationella lagar, vilket är ett steg i led med påvens kamp mot korruption i Vatikanen, som omgärdats av flera skandaler under den senaste tiden.
Franciskus fortsätter de reformer som företrädaren Benedictus XVI inledde för att få lagarna i Vatikanstaten i linje med internationell lagstiftning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar