Styrelsen eftersträvar större vinst från Gamla studenthusets restaurangverksamhet och vill därför vräka de akademiska musikföreningarna som har verkat i huset sedan år 1870.
Är klart att musikkorporationerna godkänner inte HUS styrelses och dess ordförande Lauri Koskentaustas "i hemlighet uppgjorda planer".
Musikkorporationerna har informerats om ett ensidigt beslut av HUS styrelse. Detta styrelse har inte framfört en enda motivering till påståendet att musikkorporationerna skulle vara ett hinder för en lönsam verksamhet i Gamla studenthuset.
Om fyra musikkorporationerna ser det därför som sin plikt att vidta åtgärder för att skydda musikkorporationernas unika historia, musikkorporationernas rättigheter och den kulturhelhet som Gamla studenthuset i dag representerar. Gamla studenthuset kan i detta hänseende jämföras med ett världsarvsobjekt.
Jag vet detta hus, och ena andra.
Jag spelade piano på det studenthusets vindsvåning på natten under 1970-talet. Det låg på baksidan av det stora halvcirkulära fönsteret.
Massor av underbara minnen, atmosfären var det alltid bra.
Jag skulle vilja påminna er om en sak, det fanns Rudolf Steiner som talade där i stora salen av Gamla Studenthuset - för hundra år sedan - och han svarade i där frågor om nationaleposet Kalevala.
Han berättade sig att vad Sampo finnas.
Det är det bästa svaret vars kunde jag hade hittat, och på den grunden förstår jag till också det, vilket är det nya Sampo.
Det nämns i slutet av Kalevala.
Studentkåren vid Helsingfors universitets styrelse åsidosätter också det faktum att musikkorporationerna har tagit initiativ då Gamla studenthuset byggdes, till en betydande del finansierat bygget och verkat i Gamla studenthuset sedan det invigdes.
Musikkorporationernas position i Gamla studenthuset har ytterligare befästs i otaliga offentliga uttalanden och föreskrifter, samt framför allt i samband med branden i Gamla studenthuset år 1978 då musikkorporationerna aktivt deltog i räddnings- och restaureringsarbetet.
Gamla studenthusets musiksal har varit korporationernas hem sedan år 1870. Akademiska Damkören Lyran, YL och YS har under Gamla studenthusets tak skapat, fostrat och uruppfört en omätbar andel av den finländska musikkulturen.
Detta arbete fortgår, enligt Jenni Bergman i ordförande, Akademiska Damkören Lyran minst lika aktivt i dag, och korporationerna vill att Gamla studenthusets musiksal ska vara en levande vagga för den finländska musikkulturen också för kommande generationer.
Musikkorporationerna skapar och stärker kontinuerligt Helsingfors universitets och dess studentkårs anseende såväl i Finland som utomlands.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar