Det som har hänt här med försäljning av stridsledningsutrustning, och även de planer som synes ha funnits på en anläggning för försvarsmateriel.
Vi kan nu avslöja att det finns långtgående planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. Projektet startade redan 2007 och kallas internt på FOI och regeringskansliet för Simoom,rapporterar Sveriges Radios Eko-redaktion.
Det visar en stor mängd sekretessbelagda handlingar som Ekot tagit del av.
På grund av sekretess orsaken är att den socialdemokratiska regeringen gick med på ett avtal år 2005 som i praktiken godkände byggandet av vapenfabrik i Saudiarabien. Enligt Folkpartiet borde en svensk inspektionsmyndighet först ha godkänt samarbetena formellt, innan regeringen uttalade sig om dem i praktiken.
Folkpartisten Allan Widman har fastnat för att formuleringarna i ramavtalet från 2005 om vad kommande svensk-saudiska samarbeten skulle handla om.
Han menar att de ligger väldigt nära det som sedan blev resultatet, nämligen en försäljning av radarsystemet Erieye och förberedelserna för att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Så nära att det talar för att regeringen kände till planerna.
Enligt Widman borde Inspektionen för strategiska produkter formellt först ha godkänt samarbetena, innan regeringen i praktiken uttalade sig om dem.
Om det är så att regeringen har känt till de konkreta affärsplanerna är det svårt att se att avsikten har varit någon annan än att officiellt deklarera att om de här affärsplanerna blir av, då kommer Sverige leverera,säger Allan Widman.
Det innebär att regeringen i praktiken gått ifrån den normala processen vid försäljningen av strategiska produkter och agerat på ett felaktigt sätt.
Fallet med Saudi-avtalet har redan behandlats en gång i KU. Då konstaterade regeringen att ramavtalet varken band regeringen eller industrin för specifika projekt. Allan Widman lutar åt att regeringen Persson därmed gav KU felaktig information, något som också kan ifrågasättas.
I slutet av mars avgick Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors efter att den här affären hade blivit hett `mediestoff´. Tolgfors har själv förnekat att han vetat om planerna på en avancerad vapenfabrik i Saudiarabien. Statsminister Fredrik Reinfeldt hävdar att vapenaffären inte var den huvudsakliga orsaken till ministerbytet.
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar