Unga i Finland använder alkohol och droger mer sällan än unga européer i genomsnitt, rapporterar
Institutet för hälsa och välfärd. Att dricka sig full är vanligare bland 15–16-åringar i Europa i genomsnitt än i Finland, och i Finland var dock mängden alkohol som de unga druckit på en gång (5,96 cl) klart större än det europeiska genomsnittet (4,70 cl).
Men alltså så kallade (sekakäyttö, på finska) blandbruk av alkohol och mediciner är dock vanligare i Finland än i övriga Europa - detta viste blandbruk av alkohol och mediciner vanligare i Finland än i övriga Europa.
Blandbruket av alkohol och läkemedel har minskat bland finländska 15–16-åringar men är dock fortfarande lite vanligare i Finland än i Europa i genomsnitt och klart vanligare i Finland än i övriga Norden.
Det finns allt fler unga i åldern 15–16 år som inte alls dricker alkohol. I en internationell undersökning sade 26 procent av de finländska ungdomarna att de aldrig har druckit alkohol. Av de europeiska ungdomarna uppgav var femte att de aldrig druckit alkohol.
Också andelen rökande ungdomar i åldern 15–16 år har minskat stadigt under 2000-talet i hela Europa. I Finland är andelen unga som röker dagligen mindre än i Europa i genomsnitt, men större än i de övriga nordiska länderna.
Den vanligaste drogen bland ungdomar är cannabis. Användningen av cannabis och andra droger är ovanligare i Finland och de övriga nordiska länderna än i Europa i genomsnitt.
Huvudsyftet med
den europeiska skolundersökningen är att producera jämförbara data över 15-16 åriga europeiska skolungdomars drogvanor. Med hjälp av datamaterialet kan man undersöka hur utbredd skolungdomars användning av alkohol, tobak och narkotika är samt förutse kommande trender i droganvändning, inte bara i Finland men även i andra Europeiska länder. Med undersökningen får vi även vetskap om hur utbrett penningspel har blivit bland ungdomar i Finland och i Europa.
Denna undersökning har utförts vart fjärde år sedan 1995 i 23-36 Europeiska länder. Det nyaste materialet samlas in under våren 2015. Med hjälp av undersökningen försöker man hitta svar på bland annat följande frågor:
Ökar eller minskar alkoholkonsumtion och tobaksrökning bland finländska ungdomar?
Hur vanligt är experimenterande med narkotika bland ungdomar?
Hur vanligt är penningspel bland ungdomar?
Varifrån får ungdomar tag på alkohol och droger?
Har ungdomars attityder gentemot olika droger skärpts eller blivit lindrigare?
Skiljer sig utvecklingstrenderna mellan flickor och pojkar?