Tutkimus suoritettiin hiirillä, jotka saivat nikotiinia kroonisesti juomaveden mukana. Mielestäni eläinkoe ei ole täysin epäeettinen ratkaisu näin tärkeässä selvitettävässä kysymyksessä.
Kokeessa käytetty annostelutapa muistuttaa ihmisten tupakointia siten, että hiiret saavat nikotiinia useita kertoja vuorokaudessa aktiivisena vuorokaudenaikanaan, ja niiden plasman nikotiinipitoisuudet ovat samaa luokkaa kuin tupakoivilla ihmisillä.
Säännöllisen nikotiiniannon jälkeen hiiret olivat herkistyneet akuutin morfiinin liikeaktiivisuutta stimuloivalle vaikutukselle.
Liikeaktiivisuutta stimuloivan vaikutuksen katsotaan aiheutuvan mielihyvää säätelevien dopamiinihermoratojen aktivoitumisesta. Tämä tarkoittaa mielihyväratavauriota selkokielellä. Spesifisti ne eivät kuitenkaan ole samanalaisia kuin alkoholin aiheuttamat aivovauriot.
Aivojen neurokemiassa nikotiinialtistuksessa tapahtuvia muutoksia tutkittiin mittaamalla dopamiinin pitoisuuksia kahdella mielihyvään liittyvällä aivoalueella, accumbens-tumakkeessa sekä striatumissa.
Kokaiinin stimuloiva vaikutus ei taas ollut muuttunut nikotiinia saaneissa hiirissä. Tämä viittaa siihen, että nikotiini ei niinkään ole muuttanut dopamiinihermoratojen toimintaa, vaan niiden säätelyä, Kivinummi arvioi.
Tutkimuksessa havaittiin, että nikotiinia saaneet hiiret herkistyivät myös morfiinin palkitseville vaikutuksille. Tämä selvisi ehdollistettu paikkahakuisuus -kokeessa.
Hermosolujen muovautuminen ja muutokset GABA-välittäjäaineen toiminnassa ovat luultavimmin morfiinin korostuneiden vaikutusten taustalla. Havainnot viittaavat siihen, että pitkäaikainen nikotiinialtistus lisää morfiinin riippuvuutta aiheuttavia vaikutuksia. Tämän kokeellisen tutkimuksen perusteella voi olettaa, että myös ihmisillä tupakointi voi lisätä muiden päihteiden riippuvuutta aiheuttavia vaikutuksia, lisää.

Suora ihmiskoe olisi varmasti mahdollinen, ja vähemmän eettisiä kysymyksiä herättävä, koska vannoutuneita tupakoitsijoita löytyy runsaasti myös jo varsin nuorella iällä (jolloin aivojen mielihyväradat muotoutuvat).
1 kommentar:
Tämähän on sinänsä aika pitkään jo tunnettu juttu, että tupakointi lisää huumeiden käytön riskiä. Oma teoriani on kyllä aina ollut se, että tupakoija on henkilö, joka vaivautuu opettelemaan erityisen tavan nauttia huumetta (polttaminen), ja että tämä on se oleellinen kynnys.
Skicka en kommentar